/ iStock/Getty Images
Машинно гласуване не само че има в Европа, а има още преди 20 години в сърцето на Европа. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на обществения съвет на ЦИК Стефан Манов.

Според него е естествено, когато човек няма познания в една област, страхът от неизвестното да предизвиква една реакция на отхвърляне. Но най-напред трябва да сме фактологично точни.

"Белгия гласува с машини от 94 година, като на последните избори през 2019 година, които бяха 3 в 1 при тях, повече от 60% от белгийците гласуваха само с машини. Говорим за 30 000 машини, разгърнати в над 200 общини. Това, което няма по света, е смесване на хартия и машини", категоричен беше той.

Камелия Нейкова: ЦИК трябва да започне с летящ старт, тъй като изборите са много скоро

Манов отбеляза, че машинен вот се провежда в някои общини във Франция, а също и в италиански общини.

"Въпросът е, когато не искаме нещо да се случи, ние казваме, че го няма. Това е много странно от експерти или хора, претендиращи да бъдат такива", коментира Манов.

Той даде пример и с Бразилия, която въвежда 100% машинен вот за 4 години. "Бразилия е 77 пъти по-голяма от България, със 140 000 000 избиратели".

По думите му България има нужда от машинно гласуване, защото на всички избори има огромно количество недействителни бюлетини.

Румен Ненков: Времето за гласуване с машина и с хартиена бюлетина е еднакво

"В България има купен и контролиран вот. Защо машините се борят срещу него - по две причини: купеният и контролиран вот се отчита как - когато избирателят направи селфи в тъмната стаичка за гласуване, пред машината това не може да го направите. Избирателят се отчита с комбинация от преференции. В българския Изборния кодекс е заложено нещо много просто - машината изплюва разписка, на която човек вижда дали вотът му е правилно отбелязан. След това можем да извършим контролно броене на тези разписки в секции на случаен принцип. Манипулация на софтуера няма как да се осъществи", каза още зам.-председателят на обществения съвет на ЦИК.

Според него тези "безумни" по думите му, протоколи - поправяни и коригирани, подриват доверието, а машините ще върнат доверието.
БНТ