/ община Тунджа
Състоя се Десети събор на българи и гърци с корен от село Голям манастир. На събора присъстваха Георги Георгиев- кмет на община „Тунджа“, заместник-кметовете Ели Василева, Станчо Ставрев и Георги Чалъков, Андон Кръстев - секретар на общината, общински съветници, кметове и кметски наместници на населени места.

местност Църквичката
община Сливен

От Република Гърция присъства официална делегация от община Домоку, водена от Николаос Калимерис – заместник-кмет, бивши и настоящи членове на Федерацията на гърците от Източна Румелия. За първи път на този празник присъства и делегация от побратимената с „Тунджа“ община Варта, Република Полша, начело с кметът Ян Серафински.

С всяко издание съборът става все по-мащабен и отново събра стотици хора в красивата местност „Църквичката“. По традиция начало на събора даде кметът на село Голям Манастир Славчо Иванов, който подчерта, че с подкрепата на общината тази година за благоустрояването на местността е изградено осветление и помпа за кладенеца.

местност Църквичката
община Тунджа


Приветствие към присъстващите поднесе и кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, който припомни инициирането на събора, неговото развитие през годините, както и факта, че уникалната му атмосфера се дължи на общите усилия и добри взаимоотношения между българи и гърци.

местност Църквичката
община Тунджа


Поздрав към участниците поднесоха Николаос Калимерис и Александрос Карадедос – председател Федерацията на гърците от Източна Румелия на област Еврос.

местност Църквичката
община Тунджа


 Пет курбана бяха осветени и раздадени за здраве, а за доброто настроение на всички допринесоха гръцки самодеен състав, певческа група към пенсионерски клуб от с. Генерал Инзово, група за автентичен фолклор и трио „Овчарица“ при НЧ „Мисъл -1931“, с. Овчи кладенец, Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, както и певицата Дарина Славчева.

местност Църквичката
община Тунджа