Ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия в Ямбол
Ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия в Ямбол / Дарик Сливен, архив

Заупокойна панахида в памет на жертвите от пътно-транспортни произшествия ще бъде отслужена днес от 11.30 ч. в църквата "Свети Николай Чудотворец" в Ямбол. Инициативата е на ръководството на Областната дирекция на МВР Ямбол, областния управител и Областно управление “ПБЗН”. На панахидата ще присъстват и пътни полицаи, пожарникари и спасители.

Регистрираните пътни инциденти в областта от началото на годината до сега са 305,  от тях 48 тежки, при които трима човека са загинали, а други 59 са ранени. Сравнението на показателите със същият период на 2012 г. показва намаление на общия брой пътни инциденти с 18 броя, като при тежките катастрофи намалението е значително - с 24-ма. Значително е намалял броят на загиналите, те са с петима по-малко.  Най-голям брой пътно-транспортни произшествия с пострадали са регистрирани по вина на водачите на пътни превозни средства, шофирали със скорост, несъобразена с пътните условия – 13, информират от полицията в Ямбол. Следват инцидентите с пострадали при отнемане на предимство на превозно средство на кръстовище - 8 ПТП.

Непосредствено след това са инцидентите вследствие на отнемане предимство на пешеходец - 7. Сравнително два пъти  по-малко са пътните инциденти, настъпили вследствие на нарушения като внезапна промяна на посоката на движение - 4  и при навлизане в насрещното движение - 3.

От началото на 2013 година служителите от пътна и охранителна полиция са установили общо 16 228 нарушения на правилата за движение по ЗДвП. За движение със скорост, над допустимата, са наложени санкции на 3516 водачи. За неспазване на предимство, знаци и сигнали са наложени 1797  глоби, като вследствие на такива нарушения са регистрирани 64 ПТП.

За неправилни маневри са санкционирани 557. Около 1030 са нарушителите седнали зад волана на технически неизправно МПС. С нередовни документи са установени 1133-ма. На 397 неправоспособни водачи са наложени санкции. Общо съставените актове са 3598, а наложените глоби с фиш са 11 395.