Данъчните в Ямбол глобиха 120 търговци за неиздаване на  касови бележки
Данъчните в Ямбол глобиха 120 търговци за неиздаване на касови бележки / netinfo

Близо 1000 проверки в складове на едро, търговски обекти, валутни бюра , обекти за хазартна дейност и търговия с цветни метали извършиха служителите от сектор „Оперативни проверки” към Териториалната дирекция на НАП в Ямбол през първите 6 месеца на годината.

Най- много- над 400 са контролираните търговски обекти на закрито. Инспекторите са съставили 124 акта за установени административни нарушения. От тях 120 за неиздаване на касови бележки или неработещи фискални устройства, останалите 4 са за нарушения на осигурителното законодателство. За 57 търговски обекти е било разпоредено запечатване. Издадени са наказателни постановления за близо 20 хиляди лева.

Измамите с касови бележки са най-разпространените нарушения, констатирани от инспекторите. Те са установили, че в по-малките търговски обекти въобще не издават касови бележки, като по този начин крият голяма част от оборота си. Дублирането на оригиналния касов апарат с втори апарат, който издава бележки, но не е регистриран в приходната администрация, също е често срещана измама.

От НАП- Ямбол напомнят, че като поискате касовата си бележка като клиент и я съхранявате до напускане на търговския обект, вие ставате част от обществения контрол.