Четири са потенциално опасните военни складове в областта
Четири са потенциално опасните военни складове в областта / netinfo
Четири са потенциално опасните военни складове на територията на Сливенска област. Това стана ясно по време на среща на областния управител Христина Чолакова с началника на Сливенския гарнизон полк. Николай Спиров, комисар Стефан Маринов – директор на областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Йордан Йорданов – началник отдел в дирекция „Гражданска защита” – Сливен.

Четирите обекта са складовете за боеприпаси в местността „Ябълка” край Сливен, складът за гориво-смазочни материали на ГЩ, складът за боеприпаси в село Сотиря и складът за гориво-смазочни материали на Центъра за подготовка на танкови подразделения в Сливен.

Целта на срещата бе областният управител да се запознае с резултатите от проверките на военните складове на територията на областта във връзка с безопасното съхранение на горива и боеприпаси.

Извършената от началника на Сливенския гарнизон и командирите на поделенията проверка трябваше да изясни състоянието на потенциално опасните обекти и съоръжения и да се набележат мерки за повишаване на техническата им безопасност.

Полк. Спиров увери, че всички инспектирани обекти и съоръжения са изградени съгласно изискванията за съхраняване на боеприпаси и на този етап основание за безпокойство няма. Резултатите от проверката сочат, че са взети мерки и няма опасност от инциденти. Дори и да възникнат извънредни ситуации няма да има обгазяване с отровни вещества или друга опасност за местното население, а щетите ще са сведени до минимум. Оповестяването на четирите обекта е предварително организирано. Взаимодействието с противопожарните служби осигурява навременна реакция в случай на необходимост.

Охраната на „Ябълка” и склада за гориво-смазочни материали се извършва от частни фирми, но след като им е извършено обследване и са дадени препоръки от страна на полицията. Хранилището в Сотиря се охранява от въоръжен наряд от Центъра за подготовка на танкови подразделения.

Като проблем бе изтъкнат недостигът на техника и личен състав за окосяването на избуялата тревна растителност в района на складовете с боеприпаси. Състоянието на съоръженията в склада за гориво-смазочни материали ежедневно се контролира от военните. Проблем за склада в Сотиря е близостта на сметището и реалната възможност от пренасяне на пожари от него. Областният управител бе запознат от участниците в срещата с готовността на подчинените им сили и средства за действие при възникване на бедствия и извършване на спасителни и аварийно-възстановителни дейности през летния сезон.