Чествания на Националния празник в Ямбол, Тунджа и Страджа
Чествания на Националния празник в Ямбол, Тунджа и Страджа / netinfo

В Ямбол честването на Националния празник на Република България- 3 март и по повод 138 години от Освобождението ни от османско владичество ще започне от 11:00 часа пред общината с тържествената церемония по издигане на националния флаг, с участието на представителна част на Ямболския военен гарнизон и благодарствен молебен.

С тържествено шествие участниците в честването ще се придвижат до мястото на поднасяне на венци и цветя - паметника на загиналите за националното ни освобождение. След отслужването на заупокойна молитва в памет на загиналите за Освобождението на България ще започне и поклонението пред паметта на героите.

3 март ще бъде Ден на отворени врати в Музея на бойната слава. В 13.00 часа там ще бъде направена презентация на тема: „Военни действия през Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и участието на ямболии".

Празничната церемония в община Тунджа ще се проведе от 12,30 часа, пред Мемориала на загиналите руски войни и български опълченци в лесопарк „Бакаджик".

След тържественото честване, Храм-паметника „Александър Невски", издигнат в чест на руско-българската бойна слава, ще бъде отворен за всеки, който желае да отдаде почит към онези, които дадоха живота си за свободата на нашето Отечество.

Община Стралджа ще отбележи тържествено Националния празник Трети март. В 9,30 ч. е планирано посещение в Историческия музей на Стралджа, където е експонирана изложба за празника.

След поднасяне венец на признателност пред паметника на Трета българска армия от 10 ч. на площада ще започне тържествената церемония по издигане знамената на РБългария , на общината и на ЕС и рецитал на ученици от СОУ"П.Яворов" и възрожденски песни.

С признателност, с почит и уважение пред предците- поборници ще последва поставяне на венци пред паметната плоча на Захария Господинов, опълченец, живял в Стралджа, и пред паметника на Панайот Хитов в Предбалкана.