Болниците да забранят контактите с погребални агенции
Болниците да забранят контактите с погребални агенции / netinfo

Нито един от представителите на погребални агенции в Сливен не призна, че купува информация или плаща рушвети на медицински служители, нито пък посочи име на конкретен човек или погребално бюро, кито да го правят. Фирмите бяха поканини днес на среща с директора на Регионалния център по здравеопазване д-р Ивелина Георгиева за изясняване на сигнал от името на Съюза на погребалните фирми в България до Министерство на здравеопазването /МЗ/.

В списмото се казва, че лекари и медицински служители от Неотложна помощ към ДКЦ - 1 и Многопрофилна болница „Д-р Иван Селимински" в Сливен се превръщат в комисионери на погребалните фирми, както и в още 6 областни града. Д-р Георгиева увери, че ще предизвика среща с ръководителите на лечебните заведения в областта и ще изиска от тях да изработят и утвърдят вътрешен регламент според който да бъде недопустимо служителите да участват в подобни неща, за да им бъде ясно, че това е действие, което не е разрешено и няма да бъде толерирано.

Същата стъпка ще бъде предприета и с представители на общопрактикуващите лекари. МЗ ще бъде уведомено като принципал, че МБАЛ „Д-р Иван Селимински" има сключен договор за наем с общинската фирма „Обреден комплекс". „Ще изискам да се съобразят със закона и регламентите по отношение на специализирания транспорт на трупове. Освен това болниците трябва да решат ще разрешават ли реклама на погребални агенции на тяхна територия и за това как ще осигурят равнопоставеност на всички фирми", каза пред Дарик д-р Георгиева.

„Министерството ще бъде уведомено за резултатите от срещата. Предполагам, че и те биха могли да извлекат някакви поуки за промяна в нормативната база, за да се регламентира тази дейност, така че хората да се раждат и умират по един достоен начин. Част от проблемите в жалбата според мен съществуват, но е много трудно да се докажат корупционни практики", смята директорът на РЦЗ.

Шефове на погребални агенции споделиха, че близките на починалите заплащат на санитарки в областната болница чрез фирмите, без документ.  

25 лева била цената в моргата за измиване и обличане на покойник, а тарифата се увеличвала на 30 лева ако е едро тялото.