Б. Борисов: Хубаво е да си правиш първи копки и после да си ги откриваш
Б. Борисов: Хубаво е да си правиш първи копки и после да си ги откриваш / Дарик Сливен

Участъкът от автомагистрала „Тракия" Нова Загора - Ямбол е вече отворен. Трасето бе пуснато в експлоатация от министър- председателят Бойко Борисов.  Участъкът с дължина  35,7 км е пуснат 52 - дни предсрочно.

„Хубаво е да си правиш първи копки и после да си ги откриваш. Доволен съм, че магистралите дават поминък, дават друго разположение на този регион, така и за привличане на инвеститори в този регион", заяви премиерът. Въпреки проблемите, които е имало с покритието на 17 км от лот 3 на автомагистралата, в крайна сметка, тя отговаря на всички изисквания.

Борисов допълни, че в рамките на мерките за контрол са взети проби от целия участък и призова гръцката фирма-изпълнител, която строи магистрала „Струма", да работи качествено и според изискванията.

„Нито едно зайче или птица няма да пострада заради магистралата. В Европа няма друга такава магистрала, която да предоставя такава екологична сигурност. Бойко Борисов заяви, че еколозите могат да бъдат спокойни и пътят не застрашава живота и безопасността на животните и птиците. Около трасето са поставени километри мрежи, предпазващи животните и прелитащите над пътя птици. Осигурени са тунели за преминаване под магистралата. Поставени са шумозаглушителни панели.

Първата копка на участъка Нова Загора - Ямбол е направена на 2 август 2010 година. Изпълнител е гръцката фирма „Актор" с предложена цена 133 973 млн.лв. с ДДС. 

Най- късно през пролетта на 2013 година ще бъде пуснат в експлоатация и ЛОТ 4.