Окръжният съд в Сливен наложи наказание от 6 години „лишаване от свобода“ на мъж, който причини смъртта на полицай, докато изпълнявал служебните си задължения, съобщиха от Апелативната прокуратура в Бургас.

"Присъдата е от 20 декември 2022 година, като все още не е влязла в сила, тъй като обвиняемият е обжалвал пред Апелативен съд-Бургас", уточни говорителят на Окръжна прокуратура - Сливен прокурор Ваня Белева.

7 години затвор за дрогиран шофьор за катастрофа със загинал

Обвиняемият е подсъдим за това, че по непредпазливост е причинил смъртта на полицай, който работел по друго пътно произшествие. Катастрофата е станала на 2 декември 2020 година на път в землището на новозагорското село Радево.

По време на разследването е установено, че обвиняемият е управлявал автомобил със скорост от 109 км/ч при допустима за пътния участък от 90 км/час. Той е загубил управление над автомобила и навлязъл в лентата за насрещно движение.

Колата му се завъртяла и се е блъснала в полицейски автомобил, паркиран за обезпечаване на произшествието, възникнало по-рано на този пътен участък. Полицаят се намирал зад служебния автомобил, който след удара се придвижил назад и го ударил.

Пострадалият е транспортиран до болнично заведение, където по-късно е починал. Установено е, че подсъдимият е управлявал автомобила с 0,75 промила на алкохол в кръвта.    
Велина Василева, БТА