/ БГНЕС
Десетки недоволни граждани затвориха за един час подстъпа към граничния пункт с Румъния
Протест в Силистра срещу преминаването на ТИР-ове през града. Десетки недоволни граждани затвориха за един час подстъпа към граничния пункт с Румъния с искане да се спре трафика на тежкотоварните автомобили.

Млад мъж загина след удар в ТИР, движещ се в насрещното

От години жителите на крайдунавския град са изложени на денонощен шум, изгорели газове и опасност от произшествия. Хората недоволстват, че от години трафикът от тирове преминава през три централни булеварда, за да стигне до граничния пункт с Румъния.

"Това е 24-часов ежедневен тормоз. Не може да се спи, шум, въздухът вероятно е замърсен в пъти над пределно допустимите концентрации, скандали между тираджиите, бият се", коментира Юлиян Желев.

"Никой не може да си отвори прозорците. Нашите блокове тук никой не смее да си отвори, не може да се спи спокойно. Замерванията, които направихме тук са от два до три пъти наднормени, на звука", каза и д-р Недко Белев.

ТИР се вряза в стопанска постройка, шофьорът е в тежко състояние

Решение на проблема протестиращите виждат във възстановяването на ферибота Силистра-Кълъраш. Той е затворен от години въпреки изградената инфраструктура. От скоро румънски бизнесмен е проявил интерес да възстанови линията.

Сега се очаква обявяване на обществена поръчка за избор на превозвач от българска страна. Има процедури, които българската страна трябва да извърши, тя ще ги извърши, така че когато всичко е извършено по правилата.

"Тогава ще започне превоза на товари, съответно процедурата на извеждането на тежкотоварните автомобили по алтернативен маршрут", каза Ивелин Статев - областен управител на Силистра. А надеждата на силистренци е след като бъде възстановена фериботната линия, трафикът на ТИР-ове в града да бъде забранен.
БГНЕС