/ IStock
Капацитетът от болнични легла в областния град Силистра и в Тутракан е изчерпан.

До 28 март в Силистренска област имаше само осем свободни легла за пациенти с COVID-19, те бяха в болницата в Дулово. Силистра от седмица е в черната зона по заболеваемост. По последни данни, над 1000 на 100 000 души са с COVID инфекция.

Ангелов: Хората много късно търсят медицинска помощ

"Затова и всички очакват скоро да бъде пуснат в експлоатация новия мобилен корпус с капацитет от 48 легла.
В сравнение с предишната вълна през есента на миналата година, от началото на март двойно повече са хората, нуждаещи се от медицинска помощ в Силистренско", коментира д-р Енчо Василев, директор на Центърът за Спешна медицинска помощ в Силистра.

Според директора на Силистренската болница д-р Васил Славов до двама души на легло в изградената мобилна пристройка към Спешно отделение даже било добре.

Дневно повикванията на телефон 112 са около 40, като 90 на сто от тях са свързани с вируса. Ситуацията е много напрегната, констатира и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещението си в Силистренската болница.

Проф. Балтов: Ако има четвърта вълна, ще е през есента (ВИДЕО)

Разкрити са допълнителни легла в отделението по Урология. Капацитетът от 80 легла в отделенията и други 11 в COVID реанимацията е изчерпан. До седмица се очаква да бъде готов и новият корпус за COVID болни.

"Това са 24 фургона от модулен тип", съобщи д-р Васил Славов. Идеята е там да бъдат събрани пациентите с COVID-19, разпръснати в другите отделения. А когато приключи епидемията в това отделение да се долекуват болни или да се превърне в хоспис.

Лечебното заведение е обезпечено с медикаменти, консумативи и лични предпазни средства, констатира при обиколката си министър Ангелов. При посещението си в Силистра министърът на здравеопазването пое и ангажимент до понеделник да бъде осигурена и допълнителна доставка на ремдесивир заради повишената консумация и нуждата да бъдат обезпечение всички пациенти.
БНР