Равнището на регистрираната през март в област Силистра безработица е 8,6 на сто, показва справка от Регионалната служба по заетостта в Русе.

Сравнено с края на февруари, това е намаление с 0,6 процентни пункта. Регистрираните безработни от област Силистра (в бюрата по труда в Дулово, Силистра и Тутракан) в края на март са били 3934, което е с 538 по-малко от февруари и с 804, или с 17 на сто, по-малко в сравнение с година по-рано. Най-високо е равнището на безработицата в община Кайнарджа - 28,7 на сто.

Над 75% от българите се затрудняват да покриват ежедневните си разходи

През март в трите бюра по труда в областта са регистрирани нови 435 безработни, а броят на започналите работа регистрирани безработни е 588 - с 226 повече от февруари. Най-много са наетите в сектора на селското, горското и рибното стопанство - 36,1 на сто.

Схемата "Заетост за теб" по Оперативната програма за развитие на човешките ресурси (ОПРЧР), която е започнала през месец юли 2020 година като антикризисна мярка, е осигурила заетост на общо 890 души, като през март са сключени трудови договори с нови 56 безработни.

Продължава предоставянето на средства по добре познатата вече антикризисна мярка 60/40. Само за март по тази процедура са одобрени заявленията на 20 работодатели за запазване заетостта на 262 работници и служители.

Заявените работни места на първичния пазар на труда в област Силистра през март са 336 или с 31 повече от предходния месец. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в селското стопанство (43,1 на сто).

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са продавачи, квалифицирани работници в селското стопанство, металурзи, машиностроители и сродни на тях,  водачи на МПС и подвижни съоръжения, оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в селско, горско и рибно стопанство; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт.
БТА