Асен Василев
Асен Василев / БГНЕС
До две седмици вероятно ще има нов антикризисен пакет
Навсякъде има инфлация в Европа, но в България тя се усеща по-бързо защото сме по-бедни. Това заяви финансовият министър Асен Василев в Пловдив преди официалното учредяване на партия "Продължаваме промяната".

"Енергийната и хранителната част заемат най-много място в потребителската кошница на българите, затова кризата идва при нас по-бързо, отколкото в останалите държави", посочи Василев.

ДПС: Основните храни са напът да станат бутикови за обикновения българин

По думите му в момента най-голямото предизвикателство е да не се допусне цените на храните и торовете в България да продължат да растат.

"Ние сме единствената държава в ЕС, която от миналия юли не е повишавала цените на тока и е дала най-много помощи за компенсация на бизнеса. Енергийната криза е много повече овладяна у нас, отколкото например в Гърция", каза още Василев и подчерта, че никой не е очаквал войната и икономическите щети, които ще предизвика тя.

МВФ: Забавяне на растежа и двуцифрена инфлация в България през 2022 година

Той определи като много "добър и балансиран" последният доклад за МВФ в България. Документът прогнозира двуцифрена инфлация у нас през 2022 г., В него се препоръчва премахване на диференцираното ДДС за някои стоки и услуги, въведено заради COVID пандемията. "Моята позиция винаги е била, че да има много на брой ставки, води до загуба на данъци. По-добре е да има директно подпомагане, там, където то е необходимо. Евентуално може да се помисли за ставки на регулирани цени, каквито са тези на енергията за бита. Eфектът от това обаче трябва да е много добре обмислен. До седмица-две ще можем да обявим един нов антикризисен пакет“, съобщи той.

Асен Василев коментира и горещата тема за управител на БНБ. По-рано в петък Народното събрание отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански. Той подчерта, че кандидатът на ИТН не е имал безупречна репутация, каквото е изричното изискване за заемане на поста.

Вицепремиерът е убеден, че следващото предложение за гуверньор трябва да бъде общо на управляващата коалиция. "Ако няма общо решение по-скоро няма да има и предложение", допълни Василев.