/ БГНЕС
Основната потребителска кошница на българина вече е главно с вносни продукти. Цените на международните пазари непрестанно се качват, а у нас основни храни може да станат бутикови за обикновените хора.

Това заяви Джевдет Чакъров в декларация от името на ПГ на ДПС. По думите му тя е провокирана от липсата на държавна политика за гарантиране на продоволствената сигурност на населението.

МВФ: Забавяне на растежа и двуцифрена инфлация в България през 2022 година

"Повече от месец не се приема нашето искане за изслушване на премиера Кирил Петков за кризите, провокирани от коронавируса и войната в Украйна. Ние сме единствената държава, която няма планове за тях. Това очевидно не е в дневния ред на управлението", критикуват от ДПС.

Чакъров изтъкна, че земеделските производители издъхват под високите цени на торове, препарати и суровини. А животновъдите масово затварят стопанствата си и дават животните за клане.

БСП иска увеличение на пенсиите и таван на цените на някои храни

"Площите с домати, краставици и пипер са намалели с пъти", посочи още депутатът. "Пенсионерите и социално слабите хора са оставени да мизерстват, у нас няма никакви мерки за осигуряване на продоволствието на населението, за което има реална заплаха", категорични са от движението.