Засилват контрола върху пазарите за животни, заради птичия грип
Засилват контрола върху пазарите за животни, заради птичия грип / netinfo
Да бъде засилен контролът върху нерегламентираните пазари за животни в община Шумен, това решиха на заседание днес членовете на Общинската епизоотична комисия. Решението е във връзка със случая на птичи грип от тип Н7, който бе открит в община Велики Преслав.

Проверка от комисията е установила, че всички собственици на домашни птици от селата в общината са уведомени за мерките, които трябва да се вземат за превенция на инфлуенцата по птиците. При разговори с хора от населените местае станало ясно, че не се наблюдава повишена заболеваемост или смъртност по домашните пернати.

От комисията обявиха горещи телефони, на Ветеринарната лечебница в Шумен, на които могат да се подават сигнали във връзка с птичия грип. Телефоните са: 860 025 и 860 114.

Членовете на Общинската епизоотична комисия ще предложат на кмета Красимир Костов да наложи санкция на Българо-немския кастрационен център в Шумен, заради неспазване на договора с общината. Според нормативната база, бездомните кучета трябва да престояват в подобни центрове до 14 дни и след това да бъдат евтаназирани. След като кучетата престоят две седмици в Шуменския кастрационен център обаче, те биват пускани отново там, къде са били заловени.