Зам.-министърът на околната среда и водите се срещна с кмета и областния управител на Шумен
Зам.-министърът на околната среда и водите се срещна с кмета и областния управител на Шумен / netinfo

Въпроси свързани с проекта за подобряване на водния цикъл по програма ИСПА , както и необходимостта от ремонт на канализационната мрежа в Шумен бяха обсъдени на среща между зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев, областния управител на Шумен Тодор Тодоров и кмета Красимир Костов. След срещата стана ясно, че община Шумен ще вземе участие при отварянето на проектите по екология, които се очаква да стартират в края на месец септември или началото на октомври.

Г-н Тодоров и г-н Костов запознаха заместник-министъра със съществуващите проблеми относно депонирането на отпадъците на шуменското сметище. Според изискванията на Европейския съюз, сметта от всички общини трябва да се извозва до централно сметище. Бе обсъдена готовността на сметището в кв. “Дивдядово” да приеме отпадъците от останалите общини на областта. От съществено значение е изграждането на останалите две стъпала на сметището в “Дивдядово”, за да се избегнат проблемите с капацитета на депото. С тази цел бе уточнено Община Шумен да представи проект в Министерство на околната среда и водите за разширяване площта на сметището.

Към този момент всички общини от областта са предоставили проекти за техническа помощ за изграждане на пречиствателни станции, стана ясно още по време на срещата.