/ Община Шумен
Многофункционалната спортна зала Арена Шумен с арх. Калоян Колев спечели бронз в категорията  „Архитектура, строителство и проектиране на конструкции” на един от най-големите и известни конкурси за дизайн в света, който се провежда в Комо, Италия. Това съобщиха от общината.

„Арена Шумен беше замислена като органичен, емблематичен, запомнящ се образ, който да се превърне в един от символите на града”, така авторите на проекта представят своя реализиран вече обект за участие в конкурса.

В анотацията се казва още, че районът около нея е отлично вписан в градската структура и е предвиден за част от нов, жизненоважен, второстепенен градски център с площ от 55 дка, с хотелски комплекс, жилищни сгради, търговски обекти, открити детски и спортни площадки. и т.н.



Проектът е съобразен със стандартите на международните спортни федерации, с местните отбори, условията на терена, бюджета, който може да се осигури и т.н.

Строителството стартира през февруари 2017 г. и приключи през май 2018 г. 

Основната цел беше да се задоволят всички изисквания в една великолепна архитектурна форма. В процеса участва голям екип от повече от 30 дизайнери, инженери и художници. Истинско предизвикателство беше на такова място – бивше военно поделение, да се създаде модерна мултифункционална сграда, наситена с исторически пластове и социална ангажираност,“ пише още в представянето.

Снимки на Арена Шумен са включени във физическата и онлайн изложба, посветена на най-добрите проекти от конкурса.