/ iStock/Getty Images
Започна обновлението на тренировъчно футболно игрище до градския стадион в Шумен и изграждане на спортна зала към него. Това съобщиха на пресконференция кметът Любомир Христов и заместникът му Боян Тодоров, които инспектираха строителните работи.

Размерите на тренировъчното игрище са 45 на 75 метра, но поради изисквания за безопасност на двете му къси страни ще бъдат изградени допълнително още четири метра тревно покритие, а на двете дълги - по още два метра.

Игрището ще бъде с изкуствена трева, с вградена дренажна система и оросителна инсталация. Към него ще бъдат изградени трибуни със седалки за 206 зрители, четири от които ще са за инвалиди.

Шумен отново е домакин на държавното първенство по масов спорт „Гимнастрада“

Предвидено е изграждане и на осветление за игрището, както и на 35 паркоместа за посетителите му, каза пред журналисти Янислав Якимов - технически ръководител на обекта.

По думите му общата площ на сградата ще е 827 кв. м. В нея ще има съблекални, кабинети за треньорите, зала за физиотерапия, лекарски кабинети и други помещения. В спортната зала ще има и игрище за футбол, със седалки за около 100 места.

"Залата се изгражда от 1 юли. Срокът за завършването на строителните работи, по договор, е 149 дни, допълни Якимов. Той припомни, че общата стойност на проекта, за двете съоръжения, е около 2,4 млн. лв. без ДДС. Средствата за строително-ремонтните дейности, в размер на 3 млн. лева, бяха отпуснати от Министерския съвет.

Искахме залата и терена да са на по-голяма площ и сме използвали максимално разстоянието, но от тук преминава далекопровод и няма как да го изместим", отбеляза кметът Христов.

Той уточни, че на обновеното тренировъчно футболно игрище ще се организират състезания и за деца, и за юноши. "След като е започнато изграждането на тренировъчното игрище и на залата, надяваме се да продължим и с изграждането на основния стадион", допълни Христов.