/ Община Шумен
За трета поредна година Шумен приема държавното първенство по масов спорт „Гимнастрада“. Състезанието ще се състои тази събота, 3 юли 2021 г., в зала „Арена Шумен“.

В надпреварата ще вземат участие 750 гимнастички от 25 спортни клуба от цялата страна. Състезателките ще бъдат разпределени в различни възрастови групи - до 7 години, от 7 до 10 години, от 10 до 14 години, от 14 до 18 години и над 20 години. В пета възрастова група - за участници над 18 години няма подадени заявки за участие. СК „Ритмик“ Шумен ще бъде представен от 96 деца в четири възрастови групи.

Деца и младежи от Шумен защитиха нови степени по джу джицу (СНИМКИ)

Гимнастрадата ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. При влизане в залата ще се измерва телесната температура на участниците и присъстващите. След представянето и награждаването на гимнастичките във всяка възрастова група ще се извършва проветряване и дезинфекция.

Съгласно изискванията на Министерството на здравеопазването и Българската федерация по художествена гимнастика ще се допуска присъствие на публика при заемане на не повече от 50% от капацитета на залата, като зрителите ще бъдат настанявани през място.

Състезанието ще започне от 9.00 часа с изпълненията на най-малките гимнастички до 7 г. и на участничките от четвърта възрастова група – от 14 до 18 г. След представянето им, в 11.45 часа, ще се състои официалното откриване на държавното първенство по масов спорт и награждаването на участниците от първа и четвърта възрастова група.

Програмата продължава в 13.00 часа, когато ще се изявят децата на възраст от 7 до 10 г. От 16.00 до 17.45 часа, са изпълненията на гимнастичките от 10 до 14 г. и на участниците над 20 г. Награждаването в тези възрастови групи и закриването на надпреварата са от 18.00 часа.

Държавното първенство по масов спорт „Гимнастрада“ е част от държавния спортен календар на Българската федерация по художествена гимнастика. Следващото състезание по
масов спорт „Гимнастрада“ ще се проведе на 9 септември в София.