В Търговищко един стоматолог трябва да се грижи за над 2600 души
В Търговищко един стоматолог трябва да се грижи за над 2600 души / Борислав Курдов

Всеки пети в Търговищка област е здравно неосигурен. В същото време в региона се отчита недостиг на общопрактикуващи лекари, като едно джипи обслужва около 2 100 пациенти. От друга страна Търговищка област е на първо място в страна по брой пациенти на един стоматолог – над 2600 души. Тези данни изнесе днес директорът на Районната осигурителна каса в Търговище Емил Стоянов.

Заради липса на специалисти на многопрофилната областна болница са били отказани договори за изпълнение на дейности по клинични пътеки. В областта има нужда от не малко специалисти както в извънболничната, така и в болничната помощ, особено в по-малките болници. Основно това са кардиолози, гастроентеролози, анестезиолози, нефролози, някои тесни специалности при детските болести – детска кардиология, детска хирургия и други.

Емил Стоянов каза още, че националната здравна карта не ощетява болниците в Търговищко. „Нямаме болница или отделения в региона, където да има недостиг на легла” – категоричен бе директорът на РЗОК-Търговище.