В Търговище културни дейци се присъединиха символично към националния протест
В Търговище културни дейци се присъединиха символично към националния протест / Борислав Курдов
В Търговище културни дейци се присъединиха символично към националния протест
82900
В Търговище културни дейци се присъединиха символично към националния протест
  • В Търговище културни дейци се присъединиха символично към националния протест

Служителите на библиотеки, музеи и галерии в страната протестираха символично срещу ниските си заплати и недостатъчните средства за адекватното съхраняване и опазване на културното наследство на България. Във вторник - 24 ноември, работещите в културните институции в Търговищко се закичиха с протестни лентички, присъединявайки се към националния ден за недоволство. Протестът беше символичен, служителите останаха на работните си места.
„Основното, за което протестираме, е увеличаване бюджета на Министерството на културата и най-вече за повишаване на размера на средствата за опазване на културното наследство", обясни Ася Атанасова - председател на стачния комитет в Регионалната библиотека „Петър Стъпов" в Търговище. „Средствата за тази политика за смешно и неоправдано ниски, на базата на тези средства е почти невъзможно ние да извършваме качествено работата си, а изискванията към нас по нормативна база са много високи. На практика ние протестираме, за да си вършим работата в нормални условия и подобаващо за 21 век - времето на информационните технологии и дигитализацията" - продължи Атанасова.
Библиотечните работници, както и ангажираните в музеи и художествени галерии имат претенции за повишаване на трудовото им възнаграждения. Висококвалифицирани специалисти получавали унизително ниско заплащане, вариращо около 400-450 лева. „Не е нормално специалисти с една или повече степени на квалификация, които владеят чужди езици и имат различни умения да получават толкова, колкото и нискообразованите ни съграждани" - каза още Ася Атанасова.
Нашите цели са да възпитаваме ценности, които са необходими на цялото ни общество, а неглижирането ни в настоящето е предпоставка за пагубни последствия вбъдеще - уверени са в местната библиотека. Сега е важно да ни се даде възможност да направим това, което знаем, можем и работим с удоволствие, за да не погубим оцелялото от войни, пожари и грабежи българско културно наследство, допълни председателят на стачния комитет.
В Търговищката библиотека работят около 25 души, още толкова са служителите на музея и художествената галерия в областния град. Ако исканията им не бъдат уважени, те предупреждават, че имат готовност да преминат към ефективни стачни действия.

Повече за протеста чуйте от председателя на стачния комитет Ася Атанасова в прикачения аудиофайл