/ СУ
Симона Александрова от VI б клас на СУ "Сава Доброплодни" завоюва престижното трето място на финала на състезанието по правопис „Пазим езика си“, съобщиха от школото.

Надпреварата се осъществява за втора поредна година от Гражданско сдружение „Живата вода на България“ под патронажа на съпругата на президента на Република България – Десислава Радева.

За да достигне до финала, Симона пребори явилите се 1900 шестокласници от цялата страна и постигна най-високия резултат, реализиран в състезанието само от четирима участници. Така тя се оказа и единственият представител на Шумен, поканен за финала в гр. София.

Само първите седем от предварителния кръг бяха допуснати до втория кръг, който се състоя в Софийския университет в присъствието на президента Румен Радев, съпругата му Десислава Радева и създателя на сайта „Уча се“ Дарин Маджаров.

СУ
СУ

В оспорваната първа част, изискваща справяне с множество правописни и пунктуационни задачи, нашето момиче демонстрира знанията и уменията си и се оказа сред трите най-добри, за които във втората част организаторите бяха подготвили задача за подреждане на текст от Николай Хайтов. Децата от призовата тройка бяха наградени лично от президенстската двойка с грамоти, книги и електронни четци.

Целта на инициативата, в която тази година са се включили 4500 участници от цялата страна, е да фокусира общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и трайното навлизане на чуждици в родния ни език, както и да насърчи учениците да създават трайни правописни и правоговорни навици.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари