Топлофикация-Шумен е обявена в несъстоятелност
Топлофикация-Шумен е обявена в несъстоятелност / netinfo

„Топлофикация"-Шумен е обявена в несъстоятелност, става ясно от решение публикувано в сайта на Окръжен съд. Според него началната дата, от която топлоснабдителното дружество трябва да се счита в неплатежоспособност е 1 януари 2009 г. Магистратите са назначили и синдик, с месечно възнаграждение от 500 лв.

Делото срещу шуменския ТЕЦ бе образувано по искане на „Булгаргаз" заради задължения в размер на 18 млн. лв. От „Топлофикация" оспорваха иска и го определяха, като неоснователен, защото според тях взаимоотношенията между двете страни се определят от нищожни, като юридическа стойност договори.

Съдът признава още заключенията на вещите лица, изготвили експертизи по делото, според която общите задължения на „Топлофикация" - Шумен са малко над 19,5 млн. лв., а стойността на активите - към септември 2011 г. е малко над 6 млн. лв., от които 1,3 млн. са несъбрани от клиенти дължими суми.

Според съдебното решение се допуска и налагане на запор и възбрана върху движимо и недвижимо имущество на „Топлофикация"-Шумен. Като дата за първото събиране на част от дълга магистратите са определили 10 декември.

Решението на Окръжния съд подлежи на незабавно изпълнение. Решението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд-Варна, но ако това се случи изпълнението му не може да се спира.