Телефонните измамници с нов сценарий - роднина пострадал при пожар или взрив
Телефонните измамници с нов сценарий - роднина пострадал при пожар или взрив / netinfo

Новият сценарий на телефонните измамници е идентичен с предходните, само че на домашен телефон звъни "пожарникар". Това предупреждават от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен. Представящият се за пожарникар съобщава, че в дома на техен близък е възникнал пожар и е пострадал. Версиите са от късо съединение на електрически уред до взрив на газова бутилка. Във всички случаи обаче има пострадали. За по-достоверно измамниците дават телефонен номер на служител на пожарната и се посочва име с някакъв чин /например лейтенант Иванов/.Измамниците съобщават, че състоянието на пострадалия близък е изключително критично, че има опасност за живота му и се налага спешно лечение, за което са нужни средства.

Не е изключен вариант в обаждането да се намеси "лекар", който да съобщи, че са необходими средства за "лечение" и че за да започнат "скъпи операции за спасяване на живот" ще пратят куриер да получи необходимите пари.

Полицията в Шумен съветва всички да не предоставят по никакъв начин личните си и данни на техни роднини, да не казват къде живеят и какви имоти имат, да не предават парични суми на непознати лица.

„Апелираме към всички, които получат обаждане с подобен сценарий да затворят веднага телефона. Задължително да изчакат да чуят сигнал "свободно" и едва тогава да се свържат с близките си по телефона. Ако не успеят и имат съмнение, че са жертви на измама нека да се обадят на телефон 112, като преди да наберат номера се уверят, че има сигнал "свободно", казват още от ОД на МВР.