След разгорещени дебати актуализираха бюджета
След разгорещени дебати актуализираха бюджета / netinfo

След дълги дебати шуменските общински съветници гласуваха промени в приходната и разходната част на бюджета. Прието бе предложението на общинска администрация за инфраструктура на технопарка в Шумен да бъдат отделени 400 000 лв., а за инфраструктура на с. Мараш 1 000 000 лв. Всъщност това предложение предизвика и най-разгорощени дебати в сесийна зала. Част от общинските съветници призоваха кмета Веселин Златев да обясни подробно как и докога ще бъдат разходвани предвидените средства. Общинският съветник от ДСБ Свилен Вълканов попита кмета има ли роднински връзки с някой от собствениците на фирмите, които инвестират в хай-тек парка. Г-н Златев категорично отрече да има подобно нещо.

Спорен бе и момента с отпускането на 65 000 лв. за обновяване ж.п. надлеза до ШУ. Предложението бе на председателя на общинския съвет Даниела Русева. От кмета бе поискано ж.п. специалист да обясни дали исканата сума не е твърде висока. В крайна сметка общинските съветници гласуваха направеното предложение. От „Ж.П. секция” са поели ангажимента да осигурят 25 000 лв. за дофинансиране модернизирането на прелеза.

Местните парламентаристи приеха допълнително да бъдат разходвани още 233 000 лв. Средствата ще бъдат използвани за ремонт и изграждане на детски площадки / 50 000 лв./, изготвяне на проект водоснабдяване на ул. “Ела” /2 000 лв./, основен ремонт на читалище “Боян Пенев” / 25 000 лв./ и ремонт на оградата на НУ “Княз Борис I” в Шумен /20 000 лв./, ремонт на Етнографската къща в кв. "Дивдядово" /8 000 лв./, изграждане на канализация на ул. "Васил Левски" в Шумен /54 000 лв/ и др.

При гласуването на тазгодишния бюджет за асфалтиране на улици в общината са били предвидени 1 030 000 лв. До момента от тях са усвоени малко над 706 000 лв. През лятото, освен остатъка от заложената сума, ще бъдат усвоени още 300 000 лв., така парите, които ще бъдат инвестирани в пътища до края на месец октомври се равняват на над 600 000 лв. По време ан днешната сесия Весели Златев каза още, че се очаква до дни МРРБ да отпусне 1 200 000 лв. на община Шумен. Ако сумата бъде приведена, парите ще бъдат вложени в ремонти и рехабилитация на пътната мрежа в общината.

Актуализацията на бюджета предвижда още 70 000 лв. да бъдат отпуснати за проекта за видеонаблюдение на Шумен.