г
г / Thinkstock/Getty Images

Област Шумен е на първо място в страната по достъп на домакинствата до интернет, а най-активни във виртуална мрежа са жените. Това сочат данните на Териториалното статистическо бюро.

В Шуменско достъп до интернет в домовете си имат 77,9% от домакинствата, при 67,3% средно за страната, като с най-нисък дял са в Монтана (51.5%).

През 2017 г. в област Шумен 68.0% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично (61.9% средно за страната), което отрежда на областта трето място сред 28-те области в страната.

Относителният дял на лицата, използващи регулярно интернет, е най-висок в област София (столица) - 75.0%, а най-нисък в област Търговище - 42.8%.

С видеоуроци съветват децата как да ползват интернет безопасно

В област Шумен жените са по-активни и по-често се възползват от удобствата на глобалната мрежа в сравнение с мъжете - съответно 70.8 и 65.1% (средно за страната - 63.0% при мъжете и 60.8% при жените).

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като е регистрирана правопропорционална зависимост между образователното равнище и честотата на ползване на глобалната мрежа.

Докато 88.1% от лицата с висше образование и 80.9% от лицата със средно образование в областта са регулярни потребители, то едва 42.2% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които интернет предоставя.

Изследването е направено тази година чрез анкета на 104 домакинства и 220 души на възраст между 16 и 74 години от 4 града и 7 села в областта.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.