Шуменският музей вече разполага с напълно обновено и оборудвано фондохранилище
Шуменският музей вече разполага с напълно обновено и оборудвано фондохранилище / netinfo

Шуменският Регионален исторически музей успешно приключи проекта за обновяване и оборудване на едно от фонфохранилищата. Помещението,с площ от 94 кв. метра вече напълно отговаря на всички изисквания и стандарти за съхранение на ценностите на музея. Това става факт благодарение на проект на обща стойност малко над 30 000 долара, реализиран с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България" и Американския научен център в София. Съдействие с 4 000 лв. са оказали и от Община Шумен, поясни директорът на музея Даниел Руменов.

Шуменският музей вече разполага с напълно обновено и оборудвано фондохранилище
netinfo

В обновеното хранилище се съхраняват старинни икони и оръжие, тъкани и дрехи и старопечатни книги и ръкописи. Благодарение на модерни влагоабсорбатори и лиматична техника, в хранилището са постигнати подходящи условия за съхранение на ценностите, като се поддържа температура от 18 - 22 градуса и влажност от 55%.

„Смея да твърдя, че друго такова хранилище в България няма, то е първото такова. Всички специалисти и реставратори са приятно изненадани от ефекта, който сме постигнали", обясни Мариана Стефанова - завеждащ Отдел „Фондове" към РИМ-Шумен.