Шуменци недоволстват от разкопаната възрожденска част на ул. Цар Освободител
Шуменци недоволстват от разкопаната възрожденска част на ул. Цар Освободител / снимки: Дарик-Шумен

Шуменци живеещи и работещи на ул. „Цар Освободител", във възрожденската й част, недоволстват от строително-ремонтните дейности по проекта за водния цикъл на града. В началото на месеца паважната настилка по улицата, в участъка от пл. „Оборище" до пл. „Възраждане" е премахната от фирмата, която извършва дейностите по проекта за втори етап от водния цикъл на града. От тогава работници от фирмата не са се появявали разказват хората от магазини по улицата. В момента възрожденската част на ул. „Цар Освободител" в Шумен прилича на офроуд трасе, придвижването е трудно, а в дъждовно време почти невъзможно.

„Нито има табела, коя е фирмата изпълнител, нито някой е казал кога ще приключи ремонта. Кой е този болен мозък, койот почва посред зима да копае", заяви Гарабед Гарабедян, съдържател на ателие на улицата. Той заяви, че търговците ще искат да бъдат обезщетени, защото в момента в обектите им клиенти няма.

Шуменци недоволстват от разкопаната възрожденска част на ул "Цар Освободител"
netinfo

„Нека тези от които зависи да ни кажат, как да стигнем до работните си места и как клиентите да стигнат до нашите помещения, да не говорим, че през тъмната част на денонощието тук е страшно да се минава. Просто не знаем какво ще правим тази зима", каза Красимира Георгиева, собственик на магазин за строителни материали.

Жена, която живее на това място по улицата пък разказа, как 3-годишната й внучка за малко не е паднала в една от шахтите, която е оставена необезопасена и без капак от строителните работници.

В този участък от „Цар Освободител" се намират и къщите-музеи на Панчо Владигеров и Добри Войников, които обекти също страдат от ремонтните дейности в средата на зимата.

Шуменци недоволстват от разкопаната възрожденска част на ул "Цар Освободител"
netinfo

От Община Шумен се извиниха на гражданите за създаденото неудобство и оправдаха строителните дейности в средата на есенно-зимния сезон с тромавите бюрократични процедури по изпълнението на проекта. Заместник-кметът по строитеслтво и екология на Шумен инж. Иван Йонков обясни, че по улицата в момента се изпълняват дейности по два проекта - „Оттука започва България", по който трябва да се пренареди паважа и да се изгради улично осветление и проектът за водния цикъл на Шумен етап 2, по който трябва да бъде изградена около 100 метра нова канализация. По думите му, на 27 ноември изтичат сроковете за обжалване на процедурата, след което ще се настоява „Цар Освободител" да е една от първите улици, по които ще се работи усърдно.

Шуменци недоволстват от разкопаната възрожденска част на ул "Цар Освободител"
netinfo

„И двата проекта ще станат, но сме длъжни да спазим поредността, първо изкопните работи и после павирането", допълни инж. Йонков. По думите му, строителните дейности по канализацията ще продължат около 10 дни, поради което се очаква паважната настилка по улицата да бъде пренаредена до края на годината. Зам.-кметът още веднъж се извини на хората за причиненото неудобство и призова за още малко търпение.

Въпреки уверенията хората от улицата са решени да внесат и подписка в местната администрация, с настояване да им бъдат изплатени обезщетения, за времето на строителството, защото реално през този период търговските им обекти не функционират нормално.