ШУ и Краковския педагогически университет подписaха договор
ШУ и Краковския педагогически университет подписaха договор / снимка: Пресцентър ШУ
Договор за международно сътрудничество и обмен на университетско ниво е подписан между ШУ и Краковския педагогически университет. По силата на този нов договор през юни за Полша заминават студенти и преподаватели от специалностите “География”, “Биология” и “Туризъм” на Шуменския университет. От работно посещение в Краковския педагогически университет в Полша се завърнаха зам.-ректорът на Шуменския университет доц. Драгомир Марчев и проф. Дияна Кюркчиева, ръководител на катедра “Теоретична и приложна физика”.

Краковският университет е сред най-старите висши педагогически училища в Полша, със сто и петдесет годишна история. Към Института по физика на университета работи един от най-изявените астрономически центрове в страната – обсерваторията “Сухора”.

От 1988 година Факултетът по природни науки на Шуменския университет и Институтът по физика в Краковския университет си сътрудничат. По силата на тази двадесет годишна традиция много студенти и преподаватели от това направление са работили и продължават да работят на разменни начала в двете висши училища, участват в общи проекти, лекционни курсове, семинари и конференции.