Шест години затвор за тийнейджъра, който уби виетнамец в Търговищко село
Шест години затвор за тийнейджъра, който уби виетнамец в Търговищко село / Борислав Курдов, архив
Шест години затвор за тийнейджъра, който уби виетнамец в Търговищко село
78005
Шест години затвор за тийнейджъра, който уби виетнамец в Търговищко село
  • Шест години затвор за тийнейджъра, който уби виетнамец в Търговищко село

Шест години лишаване от свобода ефективно присъди Търговищкият окръжен съд на непълнолетен младеж, който уби по особено мъчителен начин виетнамеца Чи Ху Нгуен. Убийството бе извършено в началото на ноември 2014 година в село Мировец, община Търговище. Чуждият гражданин живеел със съпругата си, която е от ромски произход, но нейните роднини не одобрявали връзката им. Лелята на убиеца е настояла момчето да набие и сплаши чужденеца, като целта е била той да изостави съпругата си. Тя обещала и 50 лева на момчето, ако изпълни молбата й.
61-годишният виетнамец Чи Нгуен живее от близо година със съпругата си - ромка от село Мировец, разбират се добре и очаквали дете. Братовчедката на съпругата не одобрявала съжителството им и използвала всеки удобен случай, за да се скара с Чи. На няколко пъти, след употреба на алкохол тя налитала срещу него, случвало се е да го удари, дори му счупила лаптопа. Омразата й стигнала до там, че тя търсела хора, които да набият и принудят да изостави съпругата си, пише в мотивите за присъдата на Окръжния съд в Търговище.
В началото на ноември месец миналата година семейството на братовчедката наело техния родственик - 17-годишно момче, да помага при отглеждането на крави в селото. Жената още в първите дни се заела да уговаря момчето да набие Чи.
Казала му, че няма да има проблем, ако удари виетнамеца и след това го върже. Обещала да му даде 50 лева, ако извърши това. Последните думи на леля му и особено обещанието да получи парите мотивирали тийнейджъра да изпълни молбата й и той се съгласил. Получил от жената парче сезал, с което да завърже виетнамеца, както и плетена шапка с изрязани отвори за очите, за да не бъде разпознат от него
Във фаталния следобед на 3 ноември Чи Нгуен помагал докато роднина на съпругата му пасял кравите в полето край Мировец. Виетнамецът тъкмо бил седнал до огъня и пиел бира. В гръб към него се появил тийнеджърът- в ръката си носел дървена сопа, а на кръста бил запасал метална шина. Първият удар, който нанесъл със сопата бил в главата на Чи. Тоягата се счупила, а виетнамецът стреснат и уплашен побягнал и се ударил в близкото дърво, след което паднал на земята - описва случая в мотивите си Окръжният съд.
Момчето настигнало виетнамеца и започнало да го налага с металната шина. Едновременно с това го ритал в главата и гърдите. Чужденецът крещял от болка и викал за помощ, но никой не го е чул. Когато спрял да мърда, момчето го вързал със сезал и го скрил в храстите наблизо.
Привечер жител на Мировец, докато разхождал кучето си, чул стенанията на Чи. Повикал помощ и чужденецът бил транспортиран до Търговищката болница. Въпреки направените медицински интервенции, мъжът починал час по-късно.
След направената аутопсия е станало ясно, че причина за смъртта е тежката съчетана черепно-мозъчна, гръдна и коремна травми, довели до тежък травматично-хеморагичен шок.
В мотивите си Окръжният съд в Търговище е записал, че смъртта е настъпила бавно, пострадалият е бил в съзнание и е чувствал много силни болки от причинените травми. И още - броят на ударите - повече от двадесет, силата, ожесточението и яросттар с която са нанасяни, получените от пострадалия увреждания и болките, които е търпял в продължителен период от време сочат, че престъплението е извършено с особена жестокост и по начин особено мъчителен за пострадалия.
До навършване на пълнолетие убиецът ще изтърпи наказанието си в поправителен дом, след което ще бъде преместен в затвор. Съдът е присъдил той да заплати обезщетения на съпругата и на децата от предишни бракове на Чи в размер на 220 000 лева.
Произнесената присъда може да бъде обжалвана пред Апелативен съд - Варна.