Сформира се областен екип за приемната грижа в Търговищка областта
Сформира се областен екип за приемната грижа в Търговищка областта / Dariknews.bg, архив

Стартира втория етап от проект „Приеми ме 2015", съобщи по време на пресконференция днес експертът в Регионалната дирекция „Социално подпомагане" Веляна Павлова.
Проектът се изпълнява от прекия бенефициент - Агенция за социално подпомагане, в партньорство с 82 общини в страната. Продължителността му е до 31 март 2018 г. Основен момент през втория етап на проекта е въвеждането на областен модел на управление и предоставяне на услугата приемна грижа. „Сформирането на екипи за управление на областно ниво ще позволи постигането на стандарт за работа с приемни семейства за 1 социален работник от 12 действащи семейства, както и намаляване на ангажираните администратори на общинско ниво", каза Павлова. Крайната цел на всичко това е да бъде намалена значително себестойността на услугата.
Създаването на областния екип на управление ще стане след като кметът на общината със своя заповед определи администратор и счетоводител. След това финансовото управление на проекта ще се осъществява вече самостоятелно от съответната администрация, а не както досега от общината.
В Търговище ще работи екип от 6 социални работници с един ръководител, които ще отговарят за предлагането на услугата приемна грижа и в общините Омуртаг и Антоново. В момента тук са утвърдени 92 приемни семейства, като в тях са настанени 66 деца.
В Попово ще работи един социален работник. В тази община са утвърдени 14 приемни семейства, като настанените деца в тях са 12.
Дейностите по втория етап от проекта „Приеми ме 2015" трябва да стартират на 1 ноември тази година.