С открит урок и посещение в билкарски пункт РИОСВ – Шумен отбеляза Деня на биоразнообразието
С открит урок и посещение в билкарски пункт РИОСВ – Шумен отбеляза Деня на биоразнообразието / netinfo

РИОСВ-Шумен отбелязва Международния ден на биологичното разнообразие - 22 май с инициативи, които преминаха под мотото на деня за тази година „Биологичното разнообразие в подкрепа на хората и техния поминък".

С четвъртокласниците от СОУ „ Трайко Симеонов" бе проведен открит урок, който ги запозна с важни факти за Деня на биологичното разнообразие. Децата работиха в няколко групи по казуси и сами достигнаха до секторите селско стопанство, рибарство и туризъм, които осигуряват поминък на хората. За ентусиазма и старанието си те получиха специални зелени късмети - съвети, както и брошури и плакати с информация за биологичното разнообразие в страната.

Следващата инициатива на шуменската екоинспекция се проведе в ОУ „Панайот Волов" в с. Тодор Икономово. Шестокласниците имаха възможността да посетят един от всичките 175 билкозаготвителни пункта, намиращи се в обхвата на РИОСВ-Шумен. Учениците бяха разведени из помещенията, в които протича обработката на билките - изкупуване, почистване, сушене, раздробяване и балиране.

Отбелязването на Международния ден на биологичното разнообразие стартира през 1993 г., година след обявяване за подписване на Конвенцията за биологичното разнообразие в Рио де Жанейро, Бразилия. В края на 2000 г. с решение на Общото събрание на ООН 22 май е обявен за международен ден с фокус върху опазването на биологичното разнообразие.