С 46 000 лв. завишиха Бюджет 2013, общата рамка е 52 316 773 лв.
С 46 000 лв. завишиха Бюджет 2013, общата рамка е 52 316 773 лв. / Невена Николова

С 46 000 лв. беше завишена общата рамка на Бюджет 2013 година. Предложение за това направи в сесийна зала кметът Красимир Костов. Така от първоначално предложените 52 270 773 лв., рамката на бюджетът става 52 316 773 лв.

Бюджет 2013 беше приет с гласовете на 21 съветници,„за" гласуваха от БСП, ДПС и Веселин Панайотов от „Атака". Останалите съветници гласуваха „против" и „въздържал се". Вотът си обаче не дадоха Стоян Весков от „Атака" и д-р Антон Попов от „Демократи за „Десетият град", въпреки, че бяха в залата.

Дебатите по най-важният финансов документ за общината продължиха повече от два часа. В залата се чуха критики и основно притеснения за заложената приходна част. „Планирането за 2013 година е нереално и раздуто." Ако заложените средства в приходната част не се съберат няма да има средства и за разходите", коментира от трибуната на сесийна зала независимият общински съветник Даниела Русева. Тя заяви, че няма да гласува за бюджет, който предвижда толкова раздути приходи . Критики в сесийна зала отправи и финансистът от ГЕРБ Христо Дечев. По думите му, този бюджет стартира с огромни ангажименти. „В него има включени приходи, които са много рискови, а в някои от перата липсва икономическа логика", заяви Дечев. Той добави, че е заложен нералистично висок приход, в така наречения параграф 40  -приходи от продажби на общинска собственост. Според него в приходната част на бюджета има „доста проблеми". „Вдига се недопустимо нивото на риска в този бюджет", категоричен беше финансистът от ГЕРБ. Той добави, че в бюджета няма и буфери, с които да се посрещнат утрешните разходи. „Теорията на хаоса ни учи да правим сценарии", коментира още Дечев.

От администрацията признаха, че риск съществува. „Има риск и никой не може да го отрича, но във всеки бюджет, който е прогнозен има риск. Има риск и в държавата", заяви зам.-кметът по стопанските въпроси Митко Киров. Той коментира заложените приходи в параграф 40 като заяви, че се разчита много на продажби на земеделски земи. Според него именно хаосът може да накара хората да вложат парите си на по-сигурно място „отколкото на лихва в банката".

Проф. Добрин Добрев от ГЕРБ поиска бюджетна и икономическа комисия да потърсят форма за контрол върху кметска администрация . Той също изрази сериозни съмнения относно изпълнението на приходната част заложена в бюджета.

Напрегната приходна част, така я нарече пък съветникът от БСП Пламен Петков. Той поиска ако е възможно администрацията да представя ежемесечно или на всеки 3 месеца справка за изпълнението на приходите. „Това ще е и форма на контрол, ако има основание за тревога така ще можем да реагираме навреме", каза Петков.
„Виждам резон и смисъл в идеята да се помисли и да се предложи протрама за гарантиране на приходите", заяви след изказванията градоначалникът Красимир Костов. Той добави, че общинска администрация може да предоставя справка за изпълнението на бюджета.

В залата днес председателят на групата съветници от БСП Иван Иванов коментира, че икономическата ситуация в момента е сложна и предстои още по-тежка и крайно непредвидима година. „Положихме усилия за балансиран бюджет, който да удовлетвори голяма част от исканията, постъпили при обществените обсъждания", каза Иванов. Според него има всички шансове приходната част на бюджета да бъде изпълнена.