Ремонт на пътища и пречиствателна станция - основните искания на жителите на Венец към областния управител
Ремонт на пътища и пречиствателна станция - основните искания на жителите на Венец към областния управител / снимка: Областна управа-Шумен

Рехабилитацията на пътната и водната инфраструктура, изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, възможностите за привличане на инвеститори и липсата на семеен лекар бяха основните проблеми, които поставиха жителите на Венец пред областния управител Димитър Александров. Днес той имаше изнесена приемна  в общината, информират от пресцентъра на областната администрация. 

„От голямо значение за развитието на село Ясенково е изграждането на пречиствателна станция за отпадни води. Над 2 хиляди души живеят в селото и липсата на канализация е голям проблем", обясни кметът на Ясенково Мехти Сали. По думите му има изработен проект, но все още няма финансиране. Областният управител се ангажира да постави този проблем на вниманието на заместник-министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която в близко бъдеще ще посети Шумен. Кметовете на няколко населени места от общината поискаха ремонтите на основни пътища в региона да започнат по-скоро. Според тях пътят Ясенково-Борци-Венец е в много лошо състояние, а пътен участък около Каолиново все още не е довършен.

За жителите на селата Капитан Петко, Боян и Денница от години нерешен остава въпросът с липсата на семеен лекар. Няма желаещ медик, който да поеме лекарската практика в този район и това е голям проблем, особено за възрастното население. Хората поискаха още съдействие от Александров за привличане на инвестиции в региона, за да бъдат разкрити работни места за младежите, както и осигуряване на помощ от държавата за тютюнопроизводителите, заради лошата реколта тази година.

Заедно с губернатора днес във Венец бяха заместник областният управител Ивайло Илиев и управителят на ВиК-Шумен Мариан Генчев. В разговор с кмета на общината Нехрибан Ахмедова бяха дискутирани въпроси, касаещи състоянието на водопроводната мрежа в общината и реализацията на бъдещи проекти в този сектор.

Следващата изнесена приемна на областния управител ще бъде на 18 септември от 10.30 ч. в община Смядово.