Разпитаха скинарите, обвинeни в убийство
Разпитаха скинарите, обвинeни в убийство / netinfo

Продължава делото за убийството, извършено преди 12 години в Шумен. Подсъдими по него са Галин Георгиев-Галяка и Галин Ганев. Според обвинението, двамата скинари са причинили смъртта на 28-годишния Ангел Илиев от село Ивански.

Вчера делото беше отложено по искане на прокурор Милен Глушков. Днес за повторен разпит в съдебната зала бяха призовани Иван и Любица Банкови, както и Деян Коматински. Поради противоречия в показанията им съдът назначи очни ставки. Според казаното от Коматински в съда жертвата е бил намушкана с нож от Деян Банков, който през 96-та година е бил член на скинарската група, нападнала Ангел Илиев. В показанията на родителите на Банков - Любица и Иван синът им не е извършил престъплението. В разговор с родителите на Коматински според Любица Банкова не е тавало въпрос, че синът й е намушкал с нож убития.  В момента Николай Банков се намира в Испания, преди известно време е бил призован като свидетеле по делото.

По-рано днес бяха разпитаи и двамата обвиняеми - Ганев и Георгиев, по прякор Галяка. В съдебната зала Ганев заяви, че не е видял кой точно е намушкал Илиев, тъй като се е движил по-назад от момчетата, които са го нападнали и не е стигнал до мястото на инцидента. По-късно, след като момчетата се отдалечили от тялото на жертвата, е видял споменатия Николай Банков да мие ръцете си, по които имало кръв.

Галин Георгиев разказа, че в деня на убийството е носил в себе си нож, подарен му от Деян Коматински. Малко преди да нападнат мъжа от ромски произход Галяка дал ножа си на Николай Банков да го види и  той е намушкал Илиев. Първоначалната уговорка на момчетата била "ако стане нещо", отговорността да поеме Галяка, който по онова време е бил единствения пълнолетен в групата. Пред съда той разказа, че ударите с нож е нанесъл Николай, по чиито ръце след това имало много кръв, както и по ръкава на якето му. След побоя Николай ми върна ножа, когато бяхме стигнали до църквата на пл. "Кристал", заяви днес Галяка. В съдебната зала стана ясно, че преди време Галин Георгиев е бил подсъдим по дело за друго сбиване, по което е постигнато споразумение.

Когато убийството е било извършено, подсъдимите са били на възраст между 15-18 г. Престъплението е извършено през 1996 година до Градската градина в Шумен.  По време на вчерашното съдебно заседание стана ясно, че жертвата Ангел Илиев е бил ритан многократно на различни места по тялото и е бил намушкан с нож. Илиев е бил нападнат от общо 7 скинари.

През 2007 г. роднините на пострадалия са осъдили ШОС в съда в Страсбург за бавно производство.

Първоначално обвиняеми са били общо шестима души, до частично прекратяване на делото, образувано през 1996 г., се е стигнало през март 2005 г.

За престъплението, по което Ганев и Георгиев са обвинени, НК предвижда затвор до 20 години.