Данъчно НАП Шумен
Данъчно НАП Шумен / Деян Герговски
5% отстъпка за подадени декларации до края на месеца
Започна кампанията за деклариране на доходите от 2017 година пред Националната агенция за приходите (НАП), съобщават от ведомството.

За първи път, ако искаме да ползваме отстъпка от данъка за довнасяне, трябва да декларираме задълженията си онлайн и да ги платим до края на януари. 
 

Данъчно НАП Шумен
Деян Герговски


Първите клиенти в салона за обслужване на приходната администрация в офис Шумен в първия работен ден на новата 2018 година бяха посрещнати от служителите с баница и късмети. Гражданите  заплащаха здравни осигуровки, проверяваха здравния си статус и подаваха декларации за самоосигуряващи се лица. Подадена бе и първата декларация за облагане на доходите от 2017г.

В първата седмица на новата година в офиса са подадени и приети първите 5 декларации от физически лица. Новите формуляри на годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци за 2017 г., освен че са публикувани на сайта  на НАП на адрес http://www.nap.bg/, са налични в салона за клиенти.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2018. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.
 

Данъчно НАП Шумен
Деян Герговски


Всички физически лица, които са получил доходи по извънтрудови правоотношения, следва да ги декларират пред НАП. Работилите по граждански договори през 2017 година подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. 

До 30 април годишна данъчна декларация подават и лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност като еднолични търговци, самоосигуряващи се лица, извършвали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и тези, които са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2018г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв.
 

Данъчно НАП Шумен
Деян Герговски

Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2018 г.

Формулярите за облагане с корпоративни данъци за 2017 г. също са качени на интернет страницата на Агенцията. Срокът за деклариране на корпоративните данъци с годишни декларации е 31 март 2018 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.