Проверяват състоянието на язовирите и речните корита в Търговищко
Проверяват състоянието на язовирите и речните корита в Търговищко / Пресцентър областна администрация - Търговище

Временно изпълняващия длъжността областен управител на Търговище Фатме Дерели назначи комисия, членовете на която да проверят техническото и експлоатационно състояние на потенциално опасните водни обекти. Проверките ще стартират през следващата седмица и ще обхванат 16 язовира, 4 реки и едно дере. Според специалистите от служба „Пожарна безопасност и защита на населението", потенциално опасните водни съоръжения на територията на Търговищка област са 13. В комисията свои представители имат службите „Напоителни системи", „Басейнова дирекция" от Дунавски и Черноморски райони, МВР, НЕК, Пожарна безопасност и др.
В срок до 10 май т.г. комисията трябва да приключи проверките от пролетната кампания, да изготви констативни протоколи и актове за всеки обект. Обобщената справка трябва да съдържа информация за състоянието на потенциално опасните водни обекти и проводимостта на речните легла извън урбанизираните територии. Ще се следи и за нерегламентирани дейности в заливните зони на речните легла извън населените места, както и за готовността на системите за оповестяване и осигуряване на транспортния достъп до потенциално опасните обекти.
Съгласно заповедта на г-жа Дерели, кметовете и кметските наместници, на чиято територия са обектите, трябва да осигурят присъствието на ползвателите и представител на собственика за времето на проверката.