Приключи изпълнението на проекти, финансирани от ПУДООС
Приключи изпълнението на проекти, финансирани от ПУДООС / netinfo
Приключи изпълнението на проекти, финансирани от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. Успешно бяха реализирани инициативите, заложени в проектите “Зелено и чисто училище” на СОУ “НЮВВАБ”, “Малки еколози” на ЦДГ №30, “Екологична детска градина” на ЦДГ №5, “Десант срещу боклука” на ОДК-Шумен и на ОДК -Попово. Отпуснатите средства бяха в размер на 2000 лв. за почистване и облагородяване на зелени площи, доставени са кошчета за разделно събиране на отпадъци.

Община Велики Преслав също извърши всички заложени дейности за почистване и озеленяване. Приключи и реализацията на проекта в с. Паламарца, Поповско. Тези проекти бяха финансирани с 5 000 лв.

Разделно събиране на отпадъци в общините се реализира в град Търговище и в с.Захари Стояново, Поповско. В учрежденията и търговските обекти в общините има сключени договори с лицензирани фирми, но това са преди всичко големите търговски вериги. Не се събират разделно отпадъците в администрацията – общинска, областна, съдебна и т. н.

Във връзка с Националната стратегия за намаляване количеството на биоразградимите отпадъци в процес на изпълнение са проектите за фамилно компостиране в общините Антоново и Каолиново. Спечелен проект пред ПУДООС има и община Каспичан.

В Смядово е предвидено отреждането на площадки за компостиране във всички населени места и въвеждане на фамилно компостиране. Като община с над 100 000 души население, в Шумен е предвидено изграждане на открита площадка, която в момента е на етап проучване.