Предстои избор на изпълнител за безплатното саниране на първи три блока в Шумен
Предстои избор на изпълнител за безплатното саниране на първи три блока в Шумен / netinfo

За 3 многофамилни жилищни сгради в Шумен ще бъде обявена процедура за избор на изпълнител на проектиране и саниране до края на седмицата. Това стана ясно по-време на пресконференция в Община Шумен, на която Данаил Данчев от Отдел „Европейски фондове и програми" разясни подробности около работата по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

3-те блока се намират на улиците „Тича", „Марица" и булевард „Ришки проход". За тях първата фаза по програмата вече е приключила, а именно обследване, изготвяне на паспорт на сградата, енергийни и технически обследвания, с предписани мерки за обновяване.

Данчев прогнозира, че е реално в първите дни на месец декември да бъде подписан договор за проектиране и строителни дейности, което означава, че през пролетта може да започне същинската реализация на строителните работи.

По думите на Данчев, предписанията предвиждат външно и вътрешно топлоизолиране, подмяна на дограма, хидроизолация на покрив, подмяна на вертикални и хоризонтални ВиК тръби в общите части на блоковете. Тук Данчев внесе пояснение, че при подмяна на ВиК мрежите в част от блоковете може да се наложат строителни дейности в апартаментите, поради което предварително това се обсъжда с етажната собственост и ако живеещите в сградата не се съгласят ВиК системата няма да се подменя. Ако при ремонтните дейности се засегнат жилищата на сградата по програмата има предвидени средства за възстановяване, подробност обаче е, че вероятно няма да има как да се поставят същите фаянсови плочки например. „Това е решение на целия блок, ако има съгласие само тогава ще се изпълни тази дейност, ако живеещите подишат декларация - апартамент по апартамент, че не желаят да се работи в домовете им няма да го правим", подчерта Данчев.

Към момента в Шумен са подписани 18 тристранни договора - между Община Шумен, Областната управа и Българската банка за възстановяване и развитие. Общо в местната администрация има 21 заявления от сдружения на етажната собственост, като се очаква в най-скоро време още две многофамилни жилищни сгради да подготвят нужната документация.

Данчев поясни, че ако процедурите за избор на изпълнител минат гладко през първата половина на 2016 г. може да започнат строителните дейности по всички 18 сгради, за които вече има тристранни споразумения.