Предлагат завишаване на таксите за детски градини и ясли в Търговище
Предлагат завишаване на таксите за детски градини и ясли в Търговище / Диляна Стойчева
Промяна на таксите за ползване на детски ясли, детски градини, млечна кухня и общежитие ще бъде обсъдена на предстоящата сесия на Общински съвет - Търговище, която ще се състои на 31 януари.

Досегашният начин за определяне на таксата за детски градини и детски ясли бе в зависимост от доходите на родителите, в диапазон от 20 до 40лв. Минималната такса се заплащаше при доход до 110лв. на член от семейството, а максималната при доход над 250лв. на човек. Според направените разчети от общинска администрация средната такса за детска градина в града за 2007г. е 26 лв., а реалната месечна издръжка на дете е 67лв. Средната такса за детска ясла е 24 лв., а реалната издръжка на дете се изчислява на 78лв.

Ако бъде прието направеното предложение, родителите ще заплащат вече по 50лв. за детските градини в града и по 35лв. на месец за тези в селата. Таксата за детска ясла също ще скочат на 50лв. За подготвителните групи в целодневните детски градини ще се заплаща такса в размер на 25лв. месечно за всяка учебна година от 15 септември до 31 май.

Ползването на Детска млечна кухня ще струва между 50 и 70ст. на ден. Общежитието става 20лв. месечно за учениците, които го ползват, ако промените бъдат приети така както са предложени.