/ netinfo
Изследванията отчетоха пет положителни резултата
Над 320 човека се изследваха безплатно за хепатит В и С по време на втората акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!“, която се проведе в Шумен под личния патронаж на д-р Нигяр Джафер и която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и сдружение „ХепАктив“.

Изследванията отчетоха три положителни резултата за хепатит В - жена на 39 г., жена на 63 г. и мъж на 55 г., както и два положителни за хепатит С - мъж на 51 г. и жена на 63 г. Всички те са насочени за допълнителни изследвания и консултация със специалист гастроентеролог.
 
Безплатни прегледи от специалист хематолог в Шумен

Във връзка с големия интерес към акцията и многото желаещи да се изследват, Регионална здравна инспекция (РЗИ)-Шумен ще продължи инициативата в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!” и създава организация за желаещите, които не са имали възможността да посетят мобилния кабинет, да се изследват в периода 12 - 14.09.2018 г. в сградата на РЗИ – Шумен, пл. „Освобождение” №1, ет.2, ст. №11 от 9:00 до 15:00 часа. 

Безплатните изследвания ще се извършват от квалифицирани и обучени лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на до 15 минути. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за преходна консумацията на храна и напитки. 
 
Инициативата в Шумен стартира с официално откриване, в което взеха участие д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на Народното събрание, член на Комисия по здравеопазването и народен представител от Шумен, д-р Светлана Маркова Иванова, заместник-кмет „Социална политика и здравеопазване“ в Община Шумен, г-н Петко Шаренков, заместник областен управител на Област Шумен, д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ-Шумен, д-р Димитър Костов, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „МБАЛ-Шумен” АД, г-жа Теодора Стоименова, представител на АбВи България и Силвана Лесиндренска, председател на сдружение „ХепАктив”. 

Всички официални гости засвидетелстваха своята подкрепа в усилията за елиминиране на заболяването, като символично разрязаха „връзката с хепатита“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари