/ ThinkStock/Getty Images

Ас. д-р Мерлин Ефраим от Клиника по хематология на УМБАЛ „Св. Марина“-Варна, ще преглежда и консултира в Шумен безплатно пациенти със съмнение за хематологично заболяване.

Прегледите са насрочени за 13 юли и са част от Националната кампания „Попитайте хематолога“, която се организира от Институт за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: УМБАЛ „Св. Марина Варна“, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“, РЗИ Шумен и Община Шумен.

Личните лекари в Шумен вече са информирани как да включат пациентите си в програмата и вече има записани за консултацията на 13.07.

Жители на Шумен и региона, които имат съмнения за своето състояние, неуточнена хематологична диагноза, или са лежали с такава диагноза в хематологично или друго отделение, могат да научат начините за участие в безплатния преглед, чрез горещия телефон на кампанията 0700/101-26 на цената на градски разговор Телефонната линия  е отворена всеки работен ден от 10:00 до 17:00 часа.

Целта на кампанията е оптимизиране пътя на пациента и изграждане на добра връзка между общопрактикуващите лекари със специалисти-хематолози от водещи университетски центрове.

Редица хематологични заболявания налагат използването на специализирана диагностика и терапия, които съществуват само в университетските хематологични центрове.

Научните постижения в хематологията в пъти повишават преживяемостта на пациентите с онкохематологични диагнози. Практиката показва, че пациентът се лута по различни кабинети и достъпът му до правилното лечение се разтяга във времето.

Според проучване, 47% от анкетираните не знаят нищо за хематологичните заболявания. Повече от половината споделят, че в последната година не са си правили изследвания на кръвта. Хората асоциират заболяванията на кръвта най-често с анемията и левкемията.

Запитани към кого биха се обърнали, ако трябва да посетят хематолог, 84% от анкетираните отговарят, че биха питали личния си лекар. Затова кампанията е насочена най-вече към личните лекари.

Националната кампания „Попитайте хематолога“ ще се проведе в Търговище, Разград и други градове на страната.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари