Събор на хумора в Паламарца
Събор на хумора в Паламарца / Читалище с. Паламарца, архив
В неделя, 21 октомври, ще се проведе петия юбилеен събор на хумора „Който се смее, не старее”
Събор на хумора в Паламарца
99325
Събор на хумора в Паламарца
  • Събор на хумора в Паламарца
Петият юбилеен събор на хумора „Който се смее, не старее”  ще събере десетки капанци в поповското село Паламарца в неделя – 21 октомври.

Съборът се организира от местното читалище „Искра – 1893”. Повече от 650 самодейци - разказвачи, певци и танцьори от цялата страна на възраст от 10 до 88 години, ще се представят на сцената на читалището в селото. Те са представители на състави от 35 населени места от десет области на България.

„В деня на събора „Който се смее, не старее” читалището ни събира самодейци от различните етнографски области на България, които от сцената показват хумора в народното ни творчество. Хуморът, който е съхранил българина жив през вековете и който е помогнал на всеки от нас да превъзмогне житейските трудности” – каза за Дарик читалищният секретар Юлияна Петрова.

Основната цел на организаторите на този любопитен форум е да се издири, опази и съхрани капанския хумор – част от голямото богатство на българския фолклор, което да бъде предадено на младите хора на България, а те с гордост да го предават на своите деца.

По повод юбилейното издание на събора ще бъде отслужен водосвет и литургия за здраве на всички участници. Църковните служения ще извърши архиерейският наместник на Поповската епархия отец Валентин.

В края на празничния ден на площада в Паламарца ще се извие и многолюдно хоро, в което да се включат и участници, и гости.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари