Откриват изложбата „Кога си на кон, хем седиш, хем ходиш” в шуменския музей
Откриват изложбата „Кога си на кон, хем седиш, хем ходиш” в шуменския музей / netinfo

Изложбата на Етнографски музей на открито „Етър" „Кога си на кон, хем седиш, хем ходиш" ще бъде експонирана в Мраморното фоайе на Регионален исторически музей - Шумен от 18 май до 30 юни.

Изложбата представя интересен поглед върху миналото и е заслуженото признание за значението на коня в живота на балканджията от ХІХ век до 40-те години на ХХ век. Тя ни пренася в една отминала епоха на усилен труд, преклонение пред природата и дълбока почит към традициите.

В нея са представени над 110 експоната от фонда на ЕМО „Етър". Включеният богат снимков и архивен материал е в резултат на партньорството със Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство - Трявна; Исторически музей - Г. Оряховица; Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян; Пейо Колев - създател на сайта „Изгубената България"; Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението" - Габрово; Богдан Стефанов - бивш директор на Български пощи - Габрово и Териториална дирекция Държавен архив - Габрово.

Изложбата е придружена от модул с тематични игри за деца, филми, представящи празника Тодоровден в „Етър"-а и технологията за изработка на подкова и подковаване на кон.

Официалното откриване на гостуващата експозиция е на 18 май 2016 г. от 17:30 часа в Мраморното фоайе на РИМ - Шумен и се организира по повод Международния ден на музеите 18 май. Инициативата е част от богатата програма за Европейската нощ на музеите, която тази година ще се отбележи на 21 май, когато всички експозиции в града ще са отворени от 16.00 до 24.00 часа със свободен вход.