Откриват бюст-паметник на Вера Антонова на Шуменската крепост
Откриват бюст-паметник на Вера Антонова на Шуменската крепост / www.tourism-shumen.com

Официалното откриване на бюст-паметника на ст. н. с. Вера Антонова в Историко-археологически резерват „Шуменска крепост" ще се състои в 15:00 часа на 23 октомври. Паметникът, поставен на входа на обекта, чийто основен проучвател е Вера Антонова, е реализиран с изключителната финансова подкрепа на Община Шумен.

На откриването ще присъстват проф. д-р Антон Антонов - син на дългогодишната музейна труженичка, и нейната внучка - също Вера Антонова.

На същата дата от 16:30 часа в Лекционната зала на Регионалния исторически музей - Шумен ще бъде представен и сборникът с доклади от Националната научна конференция „Градът в българските земи (по археологически данни)", провела се на 31 октомври-1 ноември 2013 г. Конференцията и изданието са посветени на живота и делото на Вера Антонова. Сборникът ще бъде представен от неговия главен редактор доц. д-р Павел Георгиев от НАИМ при БАН - филиал Шумен.

Книжното тяло е факт благодарение на подкрепата на Общински фонд „Култура" и дофинансирано от Регионален исторически музей - Шумен. Като приложение към него е и диск със съпътстващата изложба, показваща трудовия път на ст. н. с. Вера Антонова.