Освободиха от ареста братята, задържани за купуване на гласове в с. Янково
Освободиха от ареста братята, задържани за купуване на гласове в с. Янково / снимка: Dariknews.bg., архив

Районният съд във Велики Преслав освободи от ареста двамата братя, задържани в изборния ден -на 30 октомври за купуване на гласове в смядовското село Янково. Магистратите са постановили домашен арест за 30-годишния Страхил Андреев, а 32-годишния му брат Асен Андреев е бил освободен с парична гаранция, съобщи за Дарик прокурор Атанас Атанасов. Той заяви, че обвинението няма да обжалва наложените мерки.

Съдът е счел, че има достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че братята са извършили въпросното престъпление. Магистратите обаче са взели под внимание чистото съдебно минало на Андрееви и тежкото им семейно положение, поради което са постановили по-леките мерки.

Прокурор Атанасов обясни, че Страхил Андреев е получил по-тежка мярка, защото той е човекът направил първия контакт, получил парите за купуването на гласове, от които е дал и на брат си. Според Наказателния кодекс за купуване на гласове, предвиденото наказание е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1 000 до 5 000 лв.

Двамата братя бяха задържани в село Янково, след подаден сигнал. При обиск от тях бяха намерени и иззети банкноти с номинал 20 лева и два листа със собствени имена на жители на населеното място. От 14 души от селото полиците иззели 840 лв. Хората получили по 20 лева на член от семейството, за да гласуват за кандидат за кмет на община Смядово.