ОИК –Търговище уведомява ОД на МВР по една от жалбите
ОИК –Търговище уведомява ОД на МВР по една от жалбите / Борислав Курдов

Дванадесет жалби и десетки сигнали от граждани и предизборни щабове е проверила общинската избирателна комисия в Търговище, съобщи заместник-председателят й Биляна Лазарова.

Става дума за купуване на гласове предимно в селата на общината; за излъчване на клипове на кандидати в интернет; за отправени заплахи към избиратели.

Представители на комисията са проверили на място сигналите. Част от тях са препратени до Централната избирателна комисия, други са оставени без уважение, тъй като при проверките на място, не са установени нарушения. За клиповете ОИК е излязла с решение - партиите да бъдат задължени да преустановят излъчването им.

Комисията в Търговище е изпратила писмо до ОД на МВР, в което настоява да бъде установен собственикът на мобилен номер. От него, според подадена жалба, е разпратен SMS-апел за гласуване в полза на един от кандидатите за кмет на общината.

Девет души с физически увреждания са ползвали до момента осигурения от общинската администрация в Търговище автомобил.

От администрацията реагират веднага на всяко обаждане на специално откритата телефонна линия. Тя ще остане активна до 18 часа днес.

Към 15.30 часа избирателната активност в Търговищка област е средно малко над 30%.