Официалното откриване на парк Студентски ще бъде от 18:00 ч.
Официалното откриване на парк Студентски ще бъде от 18:00 ч. / netinfo

От 18:00 часа днес ще бъде официалното откриване на парк „Студентски" в Шумен. Паркът ще бъде открит от министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова и архиерейския наместник в Шумен отец Димитър. Това съобщи на пресконференция днес зам.-кметът по култура и образование Живка Тонева. По време на церемонията по откриването, шуменци ще могат да видят демонстрации на скейтъри, фрийрънъри, рисуване на графити. В програмата са предвидени демонстрации на бойни изкуства, игри по хандбал и футбол.

Живка Тонева напомни, че вчера се е навършила една година от обявяването на Мадарския конник за глобален символ на България и по този повод вечерта в парка ще бъде изнесен и тематичен концерт „Сказание за конника", който ще е съпроводен с фолклорно-концертна програма на ансамблите „Веселяче" и „Мадара".

По време на пресконференцията зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков обясни, че работата по доизграждането на спортно-развелакетелния център ще продължи и след официалното откриване днес. Той допълни, че се предвижда дейностите да продължат до края на месец юли. Инж. Йонков съобщи, че до момента за изграждането на парка са изразходвани около 2 500 000 лв., а до края на строителните работи сумата ще бъде около 3 000 000 лв. „Община Шумен е изхарчила само 70 000 лв. от собствени приходи", допълни още зам.-кметът. Той обясни, че интерес за провеждането на международни и републикански спортни състезания на многофункционалното игрище в парка /хандбал, волейбол и баскетбол/ са проявили четири спортни федерации.

По време на пресконференцията стана ясно още, че се предвижда въвеждането на забрана за разхождането на домашни любимци на територията на парка. От 10 юли охраната там ще се извършва от общинската фирма за охрана, а видеокамерите вече са монтирани, каза още инж. Йонков.