Обсъждат възможността в Шуменския университет да се преподава унгарски
Обсъждат възможността в Шуменския университет да се преподава унгарски / netinfo

Специалност „унгарска филология" може да бъде разкрита в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски". Това заяви по време на визитата си в Шумен извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Андраш Клейн. По думите му, в два унгарски университета се преподава български, а целта е и в България унгарски да се преподава също на две места. От унгарска страна предвиждат в едно от висшите училища във Велико Търново, Пловдив или Шумен да бъде разкрито втора специалност „унгарска филология" у нас - първата е в Софийския университет.

Андреш Клейн допълни, че Унгария е между десетте най-големи инвеститори в България, а стокообменът между двете страни е на стойност около 1 милиард евро и продължава да се увеличава, въпреки кризата. „Това го казвам, защото вярвам, че за един млад българин, ако говори и унгарски има перспектива, защото наши фирми постоянно търсят кадри, говорещи унгарски", подчерта посланикът.

Относно туристическият поток от Унгария към нас, Клейн поясни, че след спадът през 90-те години на миналия век, сега се наблюдава ръст броя на унгарските туристи в България, които основно посещават черноморските курорти.

По време на визитата си в Шумен Клейн, заедно с кметът Красимир Костов поднесоха цветя на паметника на Лайош Кошут, а след това посланикът, придружаван от зам.-кметът по култура и образование Живка Тонева посетиха и къщата-музей на унгарския революционер. Клейн подчерта, че цел на визитата му е била да се запознае и с унгарските-исторически паметници в Шумен. Той добави, че ще направи всичко възможно да помогне за обновяването на музейната експозиция.