Общинските щабове за защита на населението приведени в готовност заради високото ниво на водите в яз. Тича
Общинските щабове за защита на населението приведени в готовност заради високото ниво на водите в яз. Тича / Дарик-Шумен

Общинските щабове за защита на населението в общините Шумен, Велики Преслав, Върбица и Смядово са набелязали превантивни мерки за недопускане на кризисна ситуация, в следствие на продължаващото покачване на нивото на водата в язовир „Тича". През тази нощ притока на вода в язовира е 135 куб.м/сек. Според изчисленията на специалистите в следващите 12 часа покачването на нивото в язовира ще продължи. По данни от 01.30 ч. общото изпускане от язовира е 70 куб.м./сек. при ниво над преливника от 70.5 см.

Ситуацията е обсъдена на заседание тази нощ от оперативния областен щаб за защита при бедствия и аварии по разпореждане на областния управител на област Шумен Донка Иванова.
По разпореждане на ОД на МВР Шумен полицейски автопатрулни екипи следят ситуацията в района на селата Хан Крум и Миланово. Задачата им е при необходимост да спрат движението и то да бъде пренасочено по обходни маршрути. При необходимост, има готовност за допълнително осигуряване на полицейски автопатрулен екип в района на село Ивански и град Смядово.

По разпореждане на Директора на ОПУ - инж. Димитър Ковачев, дежурните от опорен пункт на ОПУ Миланово имаха готовност за евентуално затваряне на участък от пътя Хан Крум - Велики Преслав и пренасочване по обходни маршрути, а дежурните от опорен пункт на Радко Димитриево, при необходимост, имаха готовност да затворят участъка от път II - 73, Шумен - Карнобат, между с. Ивански и гр. Смядово и пренасочването му по обходен маршрут. При необходимост има готовност да се затвори пътя с. Ивански - с. Янково - с. Жълъд.
През нощта представителите на общините и местните власти са предупредили жителите от ниските зони в селата Ивански и Бял бряг от евентуална опасност от приливна вълна в ранните часове на днешния ден.

По данни от 7.30 ч. тази сутрин обемът на язовир Тича е 326, 800 млн. куб. м. вода. Язовирът прелива с 70.615 куб.м /сек., общото изпускане е 76 куб.м./сек. и ниво над преливника 75 см.
Реките задържат нивото си от тази нощ и към 7.30 ч. реките Камчия и Врана са на ниво берма/под дигите/. Река Суха е на ниво 1.20 м под асфалтовия път.

Към момента няма опасност за населението, ситуацията продължава да се следи непрекъснато. Продължава наблюдението на критичните места в съответните общини по ръководството на общинските щабове.